Industriemuseum Gent: doen, zien en genieten!

Een boeiend museum voor groot en klein in een prachtig historisch gebouw

Het industriemuseum is ondergebracht in de voormalige textielfabriek “Desmet-Guequier” bij de Minnemeers-brug aan de Leie. Sinds begin 1800 gonst het hier van de activiteit, in 1975 werd het even stil toen de machines van de fabriek stil stonden… maar ondertussen is er weer een gezellige drukte van grote en kleine mensen. Wist je trouwens dat Gent een heel rijk industrie-verleden heeft? Zelf het Gravensteen deed even dienst als insustrieel gebouw. Wie zin heeft kan ook een industrie-erfgoed wandeling maken door Gent die schone. (Meer info daarover vind je op de site van het industriemuseum: link onderaan).

Op weg naar de ingang.

Drie verdiepen die je meenemen naar het verleden!

Nadat de vriendelijke dame aan het onthaal ons alles goed uitlegde (corona-gewijs-tiptop in orde) konden we beginnen! We volgden de pijlen naar de derde verdieping die helemaal in het teken staat van textiel. De klikkende, bulderende machines verwelkomden ons. Dat laatste vind ik echt top: heel veel is nog echt in werking!

Kinderen beleven het hier echt!!

Wat nog veel fijner was? Kinderen kunnen hier echt doen, voelen, luisteren, proberen! Limme en Jappe vonden het super!! Zonder het te beseffen leerden ze zonder veel moeite bij.

De lieve dame die aan het weven was stelde ondertussen nog geĆÆnteresseerd vraagjes aan mijn curieuzeneuzekes. Die stonden met open mond te kijken naar het weefgetouw dat je met de voeten bedient. En Jappe fier dat hij bij juf Miet ook al eens had mogen weven. Toen de mevrouw vertelde over sprookjes en spinnewielen was ook Limme verkocht.

We drukten zelf ons eigen mini-zine!

Op het 4de verdiep leerden we heel wat bij over drukken…Op papier uiteraard šŸ˜‰ De kinderen mochten zelf hun mini-zine (klein magazine) drukken. Startend bij een ultra moderne laserprinter om daarna de geschiedenis van “letters-zetten” en majestueuze drukmachines in te rollen. Ze stempelden, tekenden, deden aan hand-lettering, vouwden, onderzochten kleur en nog zoveel meer…

Ook hier opnieuw rollende & schuivende machines met sympathieke vrijwilligers en het “aankomen mag” motto.

Oh…en het uitzicht…prachtig!

Ik geef toe….aan het einde van de drukkerij afdeling was ik compleet afgeleid…door het prachtige uitzicht over de skyline van Gent. De zon viel binnen en gaf het industrieel gebouw een tintje magie. Adembenemend mooi! En weet je? Op de bovenste verdieping staat er zelf een tribune om te kijken en te blijven kijken. Je kan er zelf aan de hand van een scherm vergelijken met het industrie-verleden.

We mogen niet vergeten dat we het nu best goed hebben! Over mensen en machines…

SELFACTOR

Wat? Moesten kindjes dat echt doen? (Jappe)

Op de bovenste verdieping vind je de Selfactor: de grote weefmachine die in ons hoofd staat gegrift door Milleke in de film Daens. Uiteraard komt hier dan het woordje uitleg aan onze curieuze-neuzen over hoe hard het was om in de fabriek te werken, over wat de kindjes moesten doen…en over wat er kon gebeuren. Gelukkig verbeterden de werk-omstandigheden beetje bij beetje…jaartje na jaartje. Helaas is dat geen algemeen feit voor alle landen van de wereld. Jappe kon het maar niet begrijpen dat kindjes dat moesten meemaken.

In de verschillende kleine zaaltjes of ontdekkinsboxen kan je verder luisteren naar verhalen van toen. En ook hier kunnen de kinderen weer zelf gaan ervaren. Je leert hier ook wat bij over stoom en stroom.

stoom en stroom

Industriemuseum Gent? Een dikke aanrader voor groot en klein!

De curieuze-neuzekes zijn alvast overtuigd: dit is een boeiend, leuk, knap en bovenal kindvriendelijk museum. Ook alle medewerkers zijn heel sympathiek! Je reist er naar het verleden en vergelijkt met het heden. Een dikke merci aan collegaatje (en uiteraard maatje) Katrien voor de goede tip šŸ˜˜

Een toegangsticketje kost 8euro voor volwassenen en is helemaal gratis voor kinderen en jong-volwassenen tot 18 jaar. Het museum is elke dag open behalve op woensdag. In Corona-tijden wel even vooraf reserveren.

Wist je dat er ook een museumspel is? Dit hebben wij nu nog niet uitgeprobeerd maar je kan het even aankopen aan het onthaal.

Meer weten of zin in wat knutseltips voor thuis?

https://www.industriemuseum.be

Volg ons op Instagram:

https://www.instagram.com/curieuzeneuzekes.be/

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.