Met Suske, Wiske, Tijl en de Geuzen op zoektocht in Damme

Goed te hebbene ende schat ende tamelike te nuttene dat, dats een zalig leven. (Jacob Van Maerlant)

We trokken met onze curieuzeneuzen naar Damme. Een stadje dat geschiedenis en literatuur ademt! Een romantische plek met zovele troeven. We besloten om Damme te verkennen aan de hand van een Damse kinderzoektocht. Samen met Suske en Wiske, Tijl en de Geuzen trokken we op verkenning. (het zoektochtboekje kan je thuis afdrukken maar je kan ook even binnenspringen bij de vriendelijke mensen van het toeristisch infokantoor – Visit Damme: Jacob Van Maerlantstraat 3). In het boekje staan allemaal vraagjes die je een geheime code doen oplossen.

Mama, mama…een ooievaar!!

Vraagjes oplossend gingen we van boekenwinkeltjes (Damme: boekenstad), langs eeuwenoude waterpompen en Godshuizen (St.Janshospitaal) naar kazematten en het mooie Zuidervaartje! En plots was hij/zij daar: een prachtige ooievaar…eind november, met takken in de bek. Jappe en Limme vergaten even Suske en Wiske en volgden met grote ogen deze prachtige vogel die een landing maakte op een schoorsteen van het Godshuis. Alsof hij/zij ons de weg wou tonen naar de prachtige OLVrouw-Hemelvaartkerk.

🎢 Ooievaar, lange poot haalt de kikkertjes uit de sloot 🎢

Hadden de Geuzen en de Spanjaarden er niet geweest stond er nu nog een spits op.

Zo kwamen we aan de majestueuze OLVrouwkerk met een geweldige toren. (in niet corona-tijden kan je deze ook beklimmen). Deze gigantische kerk zou origineel nog groter geweest zijn, gedecoreerd met een spits…Helaas kwam met de Geuzen en de Spanjaarden het verval van deze reus, om te besparen werden grote delen afgebroken… maar geloof me: deze kerk is nog steeds prachtig! De Vlaamse dichter Jacob Van Maerlant vond hier zijn laatste rustplaats.

En zo liepen we verder langs een standbeeld van Tijl Uilenspiegel, Blik van licht, d’oede schole (de oude school) die nu stichting Ijsberg herbergt (een symbiose tussen taal en beeld) en nog zo veel meer pittoreske huisjes en steegjes. De vraagjes werden lustig opgelost en het grote raadsel werd stilletjes aan beantwoord…

Kijk, de boot van de Sint!!

Onze volgende stop was de Damse Vaart. In de verte zagen we de prachtige Schellemolen en voor ons lag volgens Limme de boot van de Sint… Helaas voor Limme (al was de teleurstelling niet te groot) was het “De Lamme Goedzak”. Die laatste is niet alleen de vriend van Tijl Uilenspiegel maar ook een toeristenboot die 4x per dag tussen Damme en Brugge vaart.

Schellemolen
De Damse Vaart

Over de brug stapten we zo naar het natuurreservaat “Stadswallen” (Natuurpunt). Hier wandel je echt op de wallen van de Spaanse garnizoenstad (de typische 7-puntige Vaubanster). Deze wallen dienden in de 80-jarige oorlog als verdediging maar nu gaan hier geschiedenis, strategie en natuur hand in hand. Het leukste aan dit plekje volgens ons curieuze-neuzen? De ezeltjes die hier vrij grazen!

Kijk ook eens naar de straat!

Uiteindelijk keerden we terug naar ons vertrekpunt. Kijk ook af en toe eens naar de zwarte Basaltkeien tussen de straatstenen, die tonen hoe Damme er vroeger uitzag. De hond op het stadshuis toonde ons dat we terug waren (zoek maar eens op waarom men ook “Hondsdamme” zegt πŸ˜‰). Nog even onze ontcijferde code bekeken die precies wel goed zat en met die wetenschap stapten de curieuze-neuzen trots het “Huyse De Grote Sterre” (of het infokantoor) binnen. De lieve dame achter de balie bejubelde hun inspanningen en beloonde hen met een schatkist! Jappe en Limme blij en zo wij ook!! In dit “Huys” kan je in betere virusvrije tijden ook het bezoekerscentrum van Damme en de Zwinstreek ontdekken alsook het Tijl Uilenspiegelmuseum. We wandelden zo ongeveer twee plezante uren! (buggyproof trouwens πŸ˜‰)

Wij komen zeker nog eens terug om meer van Damme te ontdekken en om eens binnen te springen in 1 van de vele culinaire plekjes die lonkend naar ons keken. (helaas pindakaas: corona…)

Meer weten? https://www.visitdamme.be/

Strips over Damme?

  • Ook over Tijl Uilenspiegel vind je naast het originele verhaal van Charles De Coster ook stripreeksen πŸ˜‰

Tot de volgende πŸ˜‰

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.