Veelzijdig Ieper! Van de Menenpoort tot de Palingbeek

de Menenpoort in Legoblokjes (Commonwealth wargraves infocenter)

Majestueuze Menenpoort

Wie Ieper zegt denkt ook automatisch aan de Menenpoort, de klaproosjespoort! Memorial to the missing… 55 000 namen van vermiste soldaten staan te lezen op deze indrukwekkende poort. Ik vind dit persoonlijk het mooiste monument in Ieper-stad… Uiteraard zijn de Lakenhalen en de Beiaard ook prachtig maar ik heb een boon voor de Menenpoort. Neem je tijd om er door te lopen, omhoog te klimmen en lees eens hardop een paar namen…zodat zij nooit vergeten worden! Ooit komen we met onze curieuze-neuzen terug om de Last Post eens mee te maken, of wie weet eens op 11 november om de rozenblaadjes te zien vallen…

“Ik kan niet lezen maar dit zijn heel veel namen” (Limme)

In Flanders Fields museum.

Omdat we in Ieper waren, vond ik dat we uiteraard ook eens een bezoekje moesten brengen aan het “In Flanders Fields” museum! Bij het binnenkomen krijg je een klaproosarmbandje dat je toelaat om interactief dingen te horen (bandje reageert wel moeilijk). Het museum is mooi opgesteld in een prachtige historische setting, kijk zeker ook eens naar omhoog en voorbij de tentoonstelling. Je leert in het museum over hoe Ieper vroeger was, een bruisende middeleeuwse stad en hoe de oorlog ze helaas helemaal plat bombardeerde. Des te meer besef je dat de opbouw van de hele Westhoek een huzarenstukje is geweest! Ik vind het “In Flanders Fields” knap… maar vooral voor volwassenen! Onze curieuze-neuzen waren matig enthousiast. Misschien ligt dit aan al de geluiden van de opstellingen die door elkaar zoemen (vond ik een beetje storend) of is het misschien toch een beetje te donker, of een beetje te chaotisch? Ergens had ik gehoopt op een kindvriendelijker programma… Mocht ik voor de kinderen een museum uitkiezen over Wo1 dan durf ik toch eerder Memorial Passchendaele aan te raden. Maar… als volwassenen moet je toch “In Flanders Fields” eens een keertje gezien hebben.

Vergeet ook zeker niet de expositie Fenix niet, hier zie je foto’s van vroeger en nu… Dit was voor onze Curieuze-neuzen wel heel concreet, je staat even met je mond vol tanden als je ziet wat er na de oorlog overbleef… bijna… niets…

Op naar provinciaal domein “Palingbeek”, een historisch groen pareltje!

prachtig hier!

In de namiddag besloten we om de natuur nog eens in te trekken! We kozen voor een speurtocht, naar een vliegend konijn dan nog wel, in natuurdomein, provinciaal domein de Palingbeek. En wat is dit een prachtig gebied: je vindt er niet alleen prachtige natuur maar ook geschiedenis op vele vlakken en cultuur & kunst!! Ik begrijp heel goed waarom Koen Van Mechelen zijn bekende “Comingworldrememberme” kunstwerk hier neerzette!!

huidige opstelling “Comingworldrememberme”

Starten deden we aan het bezoekerscentrum waar een vriendelijke dame ons uitleg gaf bij onze gekozen speurtocht. (Het domein heeft meerdere parkings: het kunstwerk ligt aan een andere parking) Het bezoekerscentrum op zich is ook een bezoekje waard! Je kan hier wat meer leren over het gebied. Onze tocht vertrok langs de bio-boerderij! Curieuze-neuzen en beestjes? Altijd een goede match.

Al wandelend (langs autovrije paden) bereikten we het eerste oorlogs-herinneringspunt. Hedge row trenche cemetry. De graven van de soldaten liggen hier in een cirkel rond het grote kruis. Waarom zou je denken? Deze soldaten zijn 2 keer begraven. De eerste keer onmiddellijk na ze sneuvelden… de 2de keer na zovele gevechten later… de begraafplaats was onherkenbaar… uit respect legden ze de vermoedelijke overblijfselen in een cirkel rond het kruis… wat een wreed beestje toch die oorlog… Rond de begraafplaats staan ijzeren rugzakken die symboliseren wat een soldaat bij zich had. In de rugzakken zie je echte gebruiksvoorwerpen die ze her en der hebben gevonden.

En zo zetten we onze speurtocht verder…Wie zou nu toch dat vliegend konijn zijn? Weet je dat hier ook een sterrenwacht is? Midden in het bos staat ASTROlab Iris! In niet corona-tijden zouden we hier ook even kunnen binnengaan.

Zonder het te beseffen wandelden we plots over een dikke lijn in het bos…Hier was ik tijdens de grote oorlog liever niet geweest…we stonden pal op de frontlinie…Een hevige strijd werd hier gestreden!

Nu hier in betere tijden

Nu stapten we “instappunt zuid” binnen van de Ieperboog. Een metalen constructie geeft info over wat er hier in deze regio gebeurde tijdens WO1. De ijzeren naamplaatjes met namen van soldaten (uit het Comingworldrememberme werk) staan hier nu tentoon in een glazen kist. Ook zie je hier nog een ander kunstwerk van “Van Mechelen”. “Remember me” is een groot broos ei dat wordt beschermd door gigantische kippenpoten. Wij konden hier gelukkig ook even schuilen voor een zomer-onweertje.

Hier sta je ook aan een stukje WO1 geschiedenis: oorlogslandschap “the Bluff” wat stijle oever betekent. De Britten gebruikten deze stijle oever om een strategische plek te bouwen. Met stellingen bouwden ze een belangrijke uitkijkpost. Ik moet je niet vertellen dat hier heel hard werd gevochten. Ook ondergrondse mijnen werden hier tot ontploffing gebracht, getuigen hiervan zijn de vele kraters die nu een grote meerwaarde zijn voor de natuur. Maar daar lagen de soldaten die hier vochten wellicht niet van wakker… Dit landschap was een ping-pong-gegeven: in Britse handen- in Duitse handen… heftig!!

De volgende verbazing in de Palingbeek lag al klaar voor ons… Iets met een oude vaart en sluizen… Hier midden in het natuurgebied waren er ooit (1863) plannen om een kanaal te maken van Ieper naar Komen… Het kanaal kwam er maar werd achtervolgd door tragedies… we stonden met open mond te lezen: aan onze voeten lagen de restanten van een ingestorte brug (1913) die normaal over het kanaal moest komen… Dit stukje Belgische geschiedenis was compleet nieuw voor ons… En als je even verder wandelt zie je ook nog restanten van wat ooit sluizen moesten worden… Net voor de eerste WO werd dan toch beslist om dit project finaal te stoppen, er zouden hier nooit boten varen… de gevechten dreunden er voorbij en nu is de oude vaart helemaal overgenomen door de natuur. De vleermuizen wonen nu in de sluis. Jappe was 1 en al oor. Een super verbazend plekje hier!!

En na een prachtige wandeling keerden we dan toch maar stilletjes huiswaarts! Oh ja, wij weten wie het vliegende konijn is hoor šŸ˜‰ we hebben het zelf in levende lijve ontmoet! Gaan jullie ook eens op zoek? Dit is een prachtige plek die je zeker moet gezien hebben! Hier komen we zeker nog eens terug! Dag Palingbeek, dag Ieper, tot de volgende keer!!

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.