Naar de andere kant van ’t land voor Bastogne war museum!

Op stap met Emile, Mathilde, Robert en Hans

Wie Bastogne zegt denkt onmiddellijk aan de slag van de Ardennen (WO2). Toen iedereen dacht dat de oorlog eindelijk voorbij was begon alles nog eens opnieuw in de Ardennen. Het was een hevige en verwoestende strijd…Nu 75 jaar geleden zweefde men daar tussen hel en bevrijding…Het moment dus om met onze Curieuze-Neuzen naar Bastogne te trekken.

Samen met Emile, een kleine jongen uit Bastogne zijn juf Mathilde, Robert een Amerikaanse soldaat en Hans één van de Duitse soldaten word je ondergedompeld in dit stukje geschiedenis. Je volgt hun verhaal door middel van de verhalen uit de koptelefoon. Je hoeft nergens op te duwen, de verhalen starten vanzelf. Onze curieuze-neuzen kregen een aangepaste kinderversie te horen. Wanneer je hier in de buurt ben moet je dit museum echt gezien hebben!

Van de ene zaal wordt je naar de andere geloodst, saai is het nooit…pakkend des te meer. Onderweg zie je niet alleen tentoongesteld materiaal maar kan je nog meer beleven in de levensechte “voorstellingen”. Geloof me: hier pink je zelfs een traantje weg!

levensechte voorstellingen

Niet alleen het verhaal is de moeite maar gewoonweg de hele opstelling van het museum! Modern opgebouwd, goed gedocumenteerd en voor de kleine curieuze-neuzen ook leuke doe-dingen! Het hele museum is ook voorzien van info in verschillende talen.

Jappe was verwonderd door de grote tanks en andere voertuigen, Limme was helemaal gecharmeerd door Emile. Bij het buitenkomen passeer je sowieso langs de grote museum-shop en die is echt wel de moeite! Neus zeker eens in de grote collectie boeken, prachtige kinderboeken en strips ook! Je kan hier ook het verhaal van Emile en co kopen in een mooi prentenboek! Het boek staat hier al in onze boekenkast.

En wisten Limme en Jappe nu hoe het zat met dit memorabel Ardennen-offensief? Zeker weten! Voor dit mooie, boeiende en ontroerende museum geven de Curieuze-Neuzen een dikke 10 op 10!

Mardasson-memorial

Vergeet zeker ook niet om eens wat dichter bij het Mardasson-gedenkteken te gaan. Een grote 5-puntige ster die symbool staat voor de Amerikaanse soldaten, die hier mee zorgden voor de bevrijding van de Nazi-bezetting. Bijna 77000 Amerikaanse jongens lieten hier hun leven, waanzin toch! Neem de trap tot op het dak van het monument voor een prachtig uitzicht en stel je maar eens voor hoe het er hier 75 jaar geleden moet hebben uitgezien… Beneden is een crypte met 3 altaren. Deze werden gebouwd voor de Amerikaanse vrouwen die hier eer kwamen brengen aan hun omgekomen echtgenoten. Midden in de ster zit zelfs een beetje Amerikaanse grond in de eerste steen die werd gelegd in 1946.

Ons dagje Bastogne was er eentje om niet snel te vergeten! Ook “the battle of the bulge” mogen we niet vergeten…zodat het nooit meer hoeft te gebeuren! We moeten onze kinderen leren om nooit op te geven voor vrede. Of zoals generaal McAuliffe het zou omschrijven: Opgeven? NUTS

General McAuliffe 1898-1975

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.