Houden van Heuvelland!

Prachtige vergezichten, herinneringen uit het (oorlogs)verleden, kindvriendelijke kwaliteit…dat en veel meer is Heuvelland!

Op een mooie zomerdag tijdens de “Staycation” trokken we in eigen land naar Heuvelland. Pure nostalgie want hier kwamen we vroeger ook op kamp! Maar wisten we toen veel hoe mooi het hier echt is…

Kemmel en zijn berg

zelfs een kind wordt er stil van…

Ons dagje heuvelland startte bij de Lettenberg, een uitloper van de Kemmelberg. Hier, letterlijk in de flank van de Lettenberg, kan je nog een aantal Engelse bunkers zien die samen een ondergronds hoofdkwartier vormden.

Wie een beetje op de spirituele tour wil kan ook een kruisweg doen richting top. Op de top kan je prachtig pic-nicken met een verbluffend uitzicht als cadeau! Dankjewel mevrouw van het toeristisch-kantoor Kemmel voor de top-tips!

wij zijn frigo-box toeristen 😛

Gesterkt door sandwichkes en “Eclairtjes” (onthoud: een sjoeken kennen ze hier niet bij de bakker 😛🤣) gingen we dan echt omhoog om een bezoekje te brengen aan de commandobunker in de Kemmel, ja je leest het goed, echt in de buik van de Kemmel. Hier is het alsof de tijd is blijven stilstaan…De commandobunker werd gebouwd in volle Koude oorlog (begin jaren 50), als communicatiecentrum voor luchtafweer. Eens af had de NAVO al een ander idee klaar waardoor de bunker toch niet werd gebruikt. In de jaren 60 besloot men om hem dan toch operationeel te maken voor mocht er toch oorlog uitbreken. Dat laatste is gelukkig niet meer gebeurd. De bunker is heel indrukwekkend voor kinderen, en zeker ook voor grote mensen.

Terug buiten brachten we ook een bezoek aan een Frans herdenkingsmonument (De engel) en aan het grafmonument Ossuaire Français voor de vele, veel te vele gevallen Franse soldaten. Wij vinden dat onze Curieuze-neuzen ook moeten leren stilstaan bij deze geschiedenis…en stil werden ze wel!

Bayernwald

Omdat onze kindjes toch ook wel veel vragen hadden over hoe dat nu precies was, die oorlog…namen we hen ook mee naar Bayernwald (Wijtschate). Hier werden Duitse loopgraven en luisterschachten gereconstrueerd op de originele loopgraven van in WO1. Jappe vond het wel eens leuk om er in te lopen maar stelde wel oprecht vast dat leven in de oorlog heel eng moest zijn…

Op zoek naar de dader in het Hellegatbos en Speelberg Kosmos

Op zoek naar een activiteit met kinderen die echt zalig is? Eventjes wat luchtigere of actievere activiteiten? Koop dan in een toeristisch bureau (of online) een speurfolder voor een luttele euro. Met deze speurkaart kunnen de kinderen zelf op wandel, zij tonen nu eens de weg en op de koop toe moeten ze ook een mysterie ontrafelen. Echt geweldig!! Wij gingen op zoek en op wandel met het kaartje in het mooie Hellegatbos (Rodeberg) en als fantastisch toetje werd de wandeling afgesloten op de serieus-plezante Speelberg Kosmos. Natuur en bos maakte iets prachtig van de voormalige hoteltuin met buitenzwembad van het hotel Kosmos dat moest sluiten. Je vindt er een natuurspeeltuin, hoteltuin-elementen die nu speeltuin zijn, een amfitheater, een speelbos…en nog veel meer. Het voormalige hotel kan je trouwens ook nog zien op de parking waar de wandeling start en eindigt, hopelijk gebeurt ook hier iets moois mee. Deze speelberg is als je het ons vraagt een Belgische-speeltopper (gratis en de voor niets 😉)! Ps: wie zin heeft kan na al dat speelgeweld nog de stoeltjeslift op de Rodeberg gaan spotten.

Afsluiten met een dubbel vredig gevoel aan de Pool of Peace…

Voor we naar huis reden, passeerden we nog even in Wijtschate langs de vredes-poel oftewel de Spanbroekmolenkrater. De grootste krater in de buurt. In de eerste grote oorlog lieten de Engelse soldaten in deze streek heel wat ondergrondse mijnen ontploffen om vijandelijke opstellingen te vernietigen…toen wellicht een zeer eng gebeuren…een strijd tegen de tijd en helaas ook tegen de dood. Curieus als Jappe is volgde ook de logische vraag of er dan niet veel mensen hier waren gestorven?? Men weet dat de Duitse soldaten enkele mijnen onschadelijk maakten waarop de Engelse ze weer inschakelden…een ondergrondse duivelse oorlog. Nu neemt de natuur deze immense krater over en lijkt het of de rust, de vrede hier nu thuis is. Weetje: de krater is wel 12m diep! Met kikkergezang en krekelgetsirp keerden we huiswaarts…Limme is overtuigd: er mag nooit meer oorlog komen!

nooit meer oorlog!

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.