Rondje enig Ename (Oudenaarde)!! En Mullem en Mater uiteraard!

Pareltje in de Vlaamse Ardennen!!

Nog op zoek naar een leuke daguitstap? Dan kom je in Oudenaarde zeker aan je trekken. Wij waren (hoe kan dat ook anders) heel curieus naar wat er daar allemaal rond Ename te beleven valt! En weet je het is er historisch adembenemend! Om verder nog maar te zwijgen van de wondermooie glooiende natuur!

picknicken doe je hier met een wondermooi zicht.

Die sandwichkes zijn hier veel lekkerder, mama..

We begonnen onze ontdekkingstocht met een picnic op een heel schoon plekje boven in bos ’t Ename!! Hier en daar heb je zelf wondermooie uitzichten over Oudenaarde. Zo een picnic is altijd zalig en gewoon op zich al vakantie. Limme was er heilig van overtuigd dat de “sandwichkes” hier zelf beter smaakten 🙂 volgens mij lag dat aan het mooie panorama!

PAM Ename ( en schatten van Vlieg 😉 ).

Met de buikjes vol vertrokken we naar het PAM Ename! Watte? Het provinciaal archeologisch museum van Ename. We hadden er op de website (Heel handig) gereserveerd om de schatzoektocht van Vlieg te doen. En die zoektocht zit enig goed in elkaar. (Ook mama en papa mochten zelf wat meedenken). Al zoekend, experimenterend en knutselend leerden we heel wat meer over de machtige abdij die hier ooit stond. Een niet te groot maar des te rijk museum! De mensen aan de balie waren super lief en bezorgden ons een zoete schat waar onze curieuze-neuzen nog over spreken! Des te meer besef ik hoeveel parels er in ons land te vinden zijn!! Tipje: we kochten ter plekke het boekje: Feest in de abdij van Marc de Bel ( de avonturen van Tijs en Tanne in de oude abdij). Heel leuk en zo begrijpen onze curieuze-neuzen nog meer van dit verhaal.

Al wandelend naar het Erfgoedcentrum

Langs de Sint-Laurentius kerk, het dorpsplein en de oude schandpaal wandelden we naar het erfgoedcentrum en de oude Sint-Salvador abdijsite! Jawadde: wij hebben hier in Oost-Vlaanderen een erfgoedcentrum om U tegen te zeggen!! Ik had er geen weet van dat dit bestond. In het erfgoedcentrum kan je het archeologisch depot vinden (in de kelder) met heel veel archeologische schatten! Je leert iets meer over spoorzoeken en je krijgt een goed zicht over de abdijsite! Ook hier een zoektocht van Vlieg. Omdat we het PAM en het erfgoedcentrum combineerden werden onze curieuze-neuzen gekroond tot super vliegen! WIEHIE!

Uiteraard gingen we ook een kijkje nemen op de restanten van de oude abdijsite! Een mysterieus historisch plekje! Wat moet het hier mooi en groots geweest zijn!

AS Adventure tocht voor kleine curieuze-neuzen in bos ’t Ename!

Euh…Mama, die paarden staan daar helemaal alleen op de weg…kan dat?

Nadat we al die geschiedenis mochten opsnuiven was het tijd om de beentjes nog eens los te gooien in het bos. Er is een route van ongeveer 2km die aan de kindjes een leuke portie avontuur biedt. We flaneerden langs een speelbos, langs hekjes, langs bergjes en vlonderpaadjes! Enne ook langs echte paarden. De 2 elegante (en toch wel grote) beestjes stonden rondjes te draaien op het pad. Wauw!!!

Zo gaan de wieken, de wieken, de wieken…

Al in de (hele) late namiddag passeerden we graag nog eens in Mater (oh jawel ook Oudenaarde) om naar die mooie molen eens te gaan kijken. De Tissenhove molen was niet open maar dat kon de pret niet drukken. De omgeving van onze Vlaamse Ardennen erbij zorgt sowieso voor een gouden randje! En als extraatje kregen we nog een show van een vliegtuigje…wat moet een mens nu nog meer hebben?

En tot slot het gele dorpje Mullem!

Goh…We wouden eigenlijk nog niet naar huis (alweer niet 🙂 ). Zouden we niet gauw nog eens langs Mullem rijden?…Naar het schijnt is dat een schilderachtig dorpje? Zo gezegd zo gedaan… En jawel jawel: alweer een mooi plekje ontdekt!! De gele historische huisjes van Mullem zijn beschermd. Ooit stond er een Motte in Mullem en ook nu nog vind je er een kasteeltje. We besloten om er te blijven eten in “In de Kroon”: bierliefhebbers hier komen jullie zeker aan jullie trekken. Verder kan je er lekkere pasta eten. Onze dag was af! Blij en voldaan keerden we huiswaarts. Enne Oudenaarde: wij komen zeker nog eens meer ontdekken. Vlaamse Ardennen jullie zijn serieus curieus de max!! Tot de volgende!!

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.