Het MOT én Grimbergen: meer dan een aanrader!!

Dit is het coolste museum ooit!

Heb jij ooit al van “Het mot” gehoord? Eerlijk…?
Toevallig viel bij het zoeken naar een uitstap mijn oog op dit museum (lees: het is veel meer dan een museum)!
Zonder overdrijven: het is er echt cool (om het uit te drukken als Limme en Jappe: het is het coolste museum ooit!). Het is zomaar eventjes een doe-museum, een ruïne van een kasteel, een park, heel veel groen en 2 watermolens bij elkaar! En ohja aan die watermolens ook nog gezellige brasserietjes op de koop toe 😉

Op zoektocht met vlieg en Molly de mot!

 

 

We startten onze ontdekkingstocht in het doe-museum.
Het museum voor de oudere technieken: want daar staat
het mot nu eenmaal voor.  De mensen van het mot legden uit dat er een zoektocht van vlieg was (die loopt in de zomervakantie) en dat we ook konden ontdekken met Molly de mot. En aan elk groen handje in het museum konden de kinderen nog extra leuke dingen doen. Ontsmettingsgellekes bij elk groen handje trouwens 😉 We leerden over hoe de mensen vroeger water tevoorschijn toverden, hoe ze de was deden, wie de smid was, hoe hout werd bewerkt… Boven is er dan nog de enige echte speelzolder van Happe de houtworm! Echt allemaal heel tof en met het bijhorende motto: “aankomen moet…”, was het voor de curieuze-neuzekes een echt feest! Als je dat graag wil kan je ook op een dag met demonstraties komen neuzen 😉 

  • Molly de mot zoektocht: met een leuk boekje (per leeftijd > van kleuters tot 6de leerjaar) ga je op zoek in het museum naar gekleurde motjes of naar super Molly (kleuters). Bij elk motje kan je met je boekje of met je gereedschapskistje opdrachtjes uitvoeren. Hier betaal je wel 1 euro of 2 euro voor, maar echt de moeite.
    Aan het einde is er nog een leuk cadeautje.
  • Schatten van vlieg: Een super leuke zoektocht in het museum, in het prinsenpark en in het prinsenkasteel rond geluid! Echt 1 van de leukste die ik al heb gedaan. Aan het einde de enige echte schat!

Mysterieuze kastelen en prinselijke parken

Mama: in kastelen lieten ze ook scheetjes!

Buiten is er ook nog vanalles te beleven aan het mot! Naast het prinsenkasteel met zijn statige donjon waar je moeilijk kan naast kijken is het prinsen-park (de voormalige kasteeltuin) op zich ook mooi!
In het kasteel, dat toch wel wat mysterieus is en geschiedenis ademt…zetten we ook onze zoektocht van vlieg verder! De tentoonstelling: stijgers en steen is alweer mega kindvriendelijk! Alleen al om in het kasteel te raken hadden we wel eerst wat werk: we moesten immers de code voor de ingang zelf gaan zoeken, zalig!! Daarna beklommen we de smalle draaitrap van de donjon (niet voor mensen met hoogtevrees 😉 ). We vonden er zalen met fijne weetjes over de steenhouwer, prinselijke toiletten: Jappe was nu helemaal gerust want “hé mama, in kastelen lieten ze ook scheetjes!” en bovenaan was er mooie duiventil van de heren van Grimbergen waar we zelf ons duifje mochten verstoppen. Dit kasteel, dat al zoveel heeft meegemaakt, is best iets heel speciaal!

Watermolens en Brusselse stoemp!

Grimbergen biertje dabei 🙂

Een beetje buiten het prinsenpark (5 minuutjes rijden met de auto) staan de Tommenmolen en de Liermolen: 2 graanwatermolens. Deze molens die toebehoorden aan de abdij van Grimbergen (ahja….Grimbergen bier!!) zijn ook deeltjes van “het mot”! We waanden ons echt een beetje in het buitenland met het zonnetje erbij.
Naast de molens zelf vind je er ook leuke brasserietjes, prachtige natuur langs de maalbeek en speeltuintjes al dan niet natuurlijke. Wij zagen onze kans schoon om in de Tommenmolen-taverne echte Brusselse stoemp te eten of appelmoes met pensen…Mjammie!! (corona-gewijs tip top in orde allemaal). Er staat trouwens nog veel meer op de kaart hoor 😉

Grimbergen, ik wist niet dat het hier zo mooi is…

Door al dat curieuzeneuzen ontdekten we dat Grimbergen nog veel meer te bieden heeft ( mega gezellig centrum als in een middeleeuws dorpje, volkssterrenwacht Mira, Natuurpunt Maalbeek, de groene rand rond Brussel, de abdij en de basiliek…) en dat doet ons zeker beseffen dat we dus zeker nog eens moeten terugkomen!! Das zeker da!

Dat was weer een serieus curieus dagje! Wij waren meer dan tevreden!
Tot de volgende 😉 

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.