***1000 sterren bij volle maan – dag van de wetenschap – Volkssterrenwacht Armand Pien***

Voor de eerste keer besloten we om mee te doen aan de dag van de wetenschap, wat een cool initiatief. Home
Onze curieuze-neus Jappe zat popelend op de eerste rij om hier van alles te beleven!
Want ja hoor…5 jarigen zijn al geboren onderzoekers die openstaan voor een boeiende wereld om zich heen.
Als juf kan ik het dan ook niet laten om het hier even over het belang van STEM te hebben.
Afbeeldingsresultaat voor stem

 

STEM staat voor de promotie van wiskunde, wetenschappen, techniek en technologie, en dat kan echt wel reuze-interessant zijn, voor zowel jong als oud. Echt iets voor de curieuze-neuzen dus 😉 Want zelfs niet alleen Jappe had een geweldige dag, ook 2-jarige Limme zag wel iets in al die sterren 🙂 …

Dus…
Uit een heel aanbod kozen we uiteindelijk voor de Volkssterrenwacht van Gent: Armand Pien!!
Als je even gaat lezen is ook de geschiedenis hiervan best wel boeiend. Dat hier nog steeds een actief sterrenkundig observatorium staat, is te danken aan de inspanningen van professor Dejonghe, Armand Pien en enkele amateurastronomen. Zij redden het station in de jaren 1990 van de sloophamer.
Paradepaardje van de sterrenwacht zit verstopt onder een koepel: een historisch pronkstuk, een werkende optische Steinheil-Cooke-telescoop uit 1880.
Wij waren dus best nieuwsgierig en kort na de middag sprongen we dan ook in de auto om daar eens een kijkje te gaan nemen… Wat was het een fijne namiddag!!

De volkssterrenwacht zit verstopt in één van de vele gebouwen van de universiteit van Gent.
Alleen het binnenkomen op zich was al spannend.

 Toen we na het belletje doorgelaten werden mochten we via de ster met de grote lift naar boven, naar de gebouwen en telescopen van de sterrenwacht. Daar binnen gekomen werden we verwelkomd door professors, vrijwilligers en heel wat liefhebbers van ons heelal.
De kinderen werden meteen betoverd en kregen een planeten-kaart die ze moesten meenemen op hun reis door de sterrenwacht. Want in het gebouw waren immers overal planeten-knuffels verstopt die kaartjes van de planeten bewaarden, deze moesten we dan ook netjes op onze grote kaart kleven.

 

We zagen voorstellingen van de ruimte die we zelfs nog beter konden zien met onze 3D-bril, we zagen oude en nieuwe spullen over de planeten. We leerden meer over het weer.

 

 

 

 

 

We konden echt door de telescopen kijken op het meteorologisch grasveldje op het dak en zagen daar zelfs een draak op het belfort zitten, maf hé 🙂 En trouwens: wat is de skyline van Gent prachtig en wat was die maan mooi wanneer we door het gaatje piepten.

 

Dit was nog maar het begin… want een beetje later stapten we naar een grote telescoop in de kleine koepel, waar we een trapje nodig hadden om er door te kunnen kijken!  Met deze telescoop kunnen we eigenlijk ook de zon bekijken. Het enthousiasme van de vele vrijwilligers werkte zeer aanstekelijk
en al bijna huppelend zetten we onze zoektocht naar de pluchen-planeten verder.

En dan…moesten we op een klein stijl houten trapje naar de grote koepel!!
Wat een mooie telescoop troffen we daar aan, als in een magische kinderfilm…
Een gouden telescoop in een koepel waar je echt de lucht kan zien.
Gerelateerde afbeelding

We luisterden naar het verhaal van een rijke Gentse industrieel wiens vrouw in 1882 deze telescoop aan de Gentse universiteit aanbood. Doorheen de jaren wordt er een plek gezocht voor dit mooie zware gevaarte, maar dat is geen makkelijke zaak. Stilletjes werd dit prachtig stukje wetenschap en geschiedenis vergeten en verwaarloosd.
Tot men er na vele jaren terug oog voor kreeg (pas in 1990) en tot de Vrienden van de Oude Sterrenwacht met weerman Armand Pien hun schouders zetten onder de renovatie.
Dus dankzij die laatste kunnen wij nu nog op bezoek komen en verdwalen tussen sterren en planeten.

Je ziet al deze verhalen doen gewoon verhaal schrijven, laat ons nu nog maar eens teruggaan naar ons bezoekje van die dag 😉 Aan het einde van onze ontdekkingstocht doorheen de sterrenwacht hadden we heel onze planeten-kaart vol gekregen. Fier gingen we terug naar het begin en toonden we onze kaart. De kinderen kregen als beloning een balpen van de sterrenwacht (de snoepzakjes waren al op door al dat kinderlijk enthousiasme maar dat vonden onze curieuze-neuzen allesbehalve erg. Nog steeds wordt hun balpen aan iedereen die het wil zien getoond).
Al babbelend over sterren, planeten, manen…stapten we terug naar de auto, dit was een mega-fijne uitstap!!
En volgend jaar? Dan zorgen we dat we een hele dag meedoen aan de dag van de wetenschap!

ps: elke woensdagavond om 20u kan je vrij sterren komen kijken in Gent 😉  Place to be: Rozier 44, 9000 Gent (Ingang via Gezusters Lovelingstraat 1)

Deze vind je misschien ook wel leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.